donderdag 30 november 2017

Werken als freelance copywriter: veelgestelde vragen

Sinds ik aan de slag ben als zelfstandig copywriter krijg ik vaak vragen van andere 'aspirant freelance copywriters'. Ik probeer iedereen steeds een antwoord te geven maar er kruipt toch wel wat tijd in en helaas heb ik die niet in overvloed... Daarom vatte ik het idee op om de meest gestelde vragen over mijn freelancebestaan te bundelen in dit blogje. Dus al wie ambities heeft om ooit zelfstandig copywriter te worden, of wie gewoon geïnteresseerd is in hoe ik het allemaal doe als Text Fairy: veel leesplezier!
HEB JE EEN SPECIFIEKE OPLEIDING GEVOLGD OM COPYWRITER TE WORDEN? VOLG JE SOMS EXTRA CURSUSSEN OF BIJSCHOLINGEN?

Ik ben Master in de Germaanse Talen (Nederlands-Engels) en behaalde daarna een MaNaMa Meertalige Bedrijfscommunicatie. Ik koos die opleidingen uit interesse, niet met het oog op een bepaalde job. Ik heb het gevoel dat mijn hogere studies mij meer dan voldoende bagage geven om een goeie copywriter te zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat schrijftalent voor een groot deel in je zit. Ik heb een 'aangeboren' talenknobbel - mijn mama, broer en zus zijn ook taalvaardig. Ik heb mijn talenkennis door de jaren heen ontwikkeld en gestimuleerd door veel te lezen - het was soms 'van moeten' op 't unief maar nu ben ik zo blij dat ik al die 'kleppers' gelezen heb. Vandaag heb ik - zoals zovelen - niet veel tijd op overschot maar ik maak er een erezaak van om elke dag te lezen, al is het maar een paar pagina's. Het is ontspannend en ik geloof echt dat het helpt om mijn talenkennis bij te spijkeren. Tegenwoordig lees ik meestal in het Engels.

In het middelbaar zat ik in de Grieks-Latijnse. Niet omdat ik 'een slimmerik' was zoals vaak wordt aangenomen wanneer je klassieke talen studeert, wél omdat ik het supergraag deed. De taal en cultuur boeiden me en ik moest voor die vakken weinig inspanning doen om goeie punten te halen. Met wiskunde en wetenschappen was het andere koek ;-)

Wat extra opleidingen betreft: daar hou ik uiteraard mijn ogen en oren voor open. Maar ik ben vrij selectief op dat vlak. Ten eerste omdat bijscholingen vaak handenvol geld kosten en er doorgaans ook wel wat tijd in kruipt (tenzij het een workshop is van één of enkele dagen, of een webinar). En ten tweede om de reden die ik hierboven aanhaalde: ik vind het beter om mezelf 'bij te scholen' door veel te lezen, gespecialiseerde online magazines en nieuwsbrieven te volgen etc. 

Ik spreek enkel voor mezelf en ik wil zeker niet pretentieus klinken maar ik denk dat ik door mijn opleiding, door veel te lezen én door op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in 'mijn sector' zeker een goeie copywriter ben. Ik ben niet tégen extra schrijfopleidingen, maar volgens mij is het zeker geen mustHOE GERAAK JE AAN JE KLANTEN?

Ik krijg deze vraag heel vaak en ik moet helaas de 'magische formule' schuldig blijven om aan veel leuke klanten te geraken. Toen ik startte als fulltime freelancer (september 2016) was ik al 2,5 jaar actief in bijberoep. Daardoor had ik al een mooi klantenbestand opgebouwd. Zonder overdrijven kan ik zeggen dat ik sinds september 2016 geen dag zonder werk gezeten heb. Integendeel, ik moet geregeld 'nee' zeggen tegen een klant of een opdracht naar een later tijdstip verschuiven. Dat is een luxe, dat besef ik goed. Ik werk voor leuke bedrijven en ik doe elke dag wat ik graag doe.

Hoe die klanten bij mij terecht komen, dat vraag ik me soms ook af hoor. Ik heb het vooral te danken aan mijn netwerk, denk ik. Ik ben niet de grootste 'netwerker' in die zin dat ik niet iemand ben die recepties, events etc. afschuimt en daar vlotjes contacten legt. Ik vind zo'n dingen eigenlijk de hel want ik ben niet zo'n smooth talker. Maar door mijn voorbije werkervaringen en het feit dat ik toch wel wat mensen ken (door mijn studies, zelfstandige ondernemers uit de streek...) heb ik de voorbije jaren een heel stevig netwerk opgebouwd. Ik merk dat mensen die ik ken vaak mijn naam doorgeven aan anderen. Dus ja, je netwerk is echt superbelangrijk. Werk eraan en koester het!

Ik heb voor ik zelfstandig werd een aantal jaar in een reclamebureau gewerkt en daarna een tijdje in een webbureau. Ik heb daar veel geleerd en veel mensen leren kennen. Zonder die werkervaringen zou ik echt niet staan waar ik nu sta. Soms hoor ik van pas afgestudeerden dat ze plannen hebben om zelfstandig te worden. Dat vind ik niet verstandig, volgens mij moet je eerst goed weten hoe een bedrijf werkt en ergens 'je sporen verdienen' voor je het helemaal in je eentje kan gaan doen. Maar bon, ieder kiest voor zich hé. Ik ben immers niet de goeroe der zelfstandige copywriters...

Ik denk dat de manier waarop ik met mijn klanten omga er ook wel voor iets tussen zit. Ik behandel mijn klanten als 'gewone mensen'. Want ja, dat zijn ze toch ook? Ik ga op een vlotte, informele manier met hen om. Ik plaats hen niet op een soort 'piëdestal' want weet je, zij zijn daar zelf ook geen vragende partij voor hoor - althans mijn klanten niet. Ik neem mezelf en mijn klanten voldoende serieus maar ik overdrijf daar niet in. Door mijn aanpak vinden ze het leuk om met mij samen te werken (dat weet ik omdat ze me dat vaak zeggen) en gaan ze ook automatisch met me blijven samenwerken, of mij aanbevelen als ze van iemand anders te horen krijgen dat hij/zij een copywriter zoekt.HEB JE EEN BOEKHOUDER? HAD JE DIE OOK AL IN BIJBEROEP?

Toen ik nog in bijberoep werkte, had ik geen vaste boekhouder. Dat was op dat moment niet echt nodig want mijn administratie was veeleer beperkt. Ik was toen nog niet BTW-plichtig en ik had weinig kosten. Voor mijn jaarlijkse belastingaangifte kon ik in die tijd wel een beroep doen op een bevriende boekhouder, die me hielp om alle vakken netjes in te vullen en mijn inkomsten en uitgaven correct aan te geven. Want voor mij is het heel belangrijk dat alles juist gebeurt, zoals het hoort. Geen 'gefoefel' voor mij!

Van zodra ik fulltime zelfstandige werd (en BTW-plichtig werd), nam ik een vaste boekhoudster onder de arm. Voor mij is dat echt een must want ik ben zelf absoluut niet boekhoudkundig aangelegd en ben té weinig op de hoogte van alle regels... Bovendien kruipt er heel wat tijd in als je dit zelf wil doen en ik hou me liever bezig met de zaken die ik wél goed kan. Schrijven dus. Schoenmaker blijf bij je leest!

Uiteraard betaal je voor een goeie boekhouder maar dat is het echt wel waard, vind ik. Mijn boekhoudster neemt me heel veel werk uit handen, ik ben echt tevreden van wat ze doet. Wat ik wél zelf doe, is facturen maken en versturen. Ik volg ook de betalingen van mijn klanten op. Dat is leuk, geld zien binnenkomen :-) Ik werk hiervoor met Teamleader, een CRM-pakket dat ik voorlopig enkel gebruik voor facturatie. Het kan nog veel meer maar daar moet ik me nog eens in verdiepen (of vragen aan Pieterjan om het te doen, haha).

Dus als je volledig zelfstandig wil worden, kan ik je ten zeerste aanraden om met een boekhouder te werken!HEB JE NU MEER EVENWICHT WERK-PRIVE?

Toen ik mijn bijberoep nog combineerde met een fulltime vaste job, had ik het enorm druk. Ik was 's avonds en vaak ook in het weekend aan het werk en moest ik zo doorgegaan zijn, had ik vroeg of laat een burnout gekregen. De keuze om volledig zelfstandig te worden, had deels daarmee te maken. Ik was het - letterlijk en figuurlijk - moe om altijd aan het werk te zijn en mezelf en mijn geliefden voorbij te hollen. Het evenwicht in mijn leven was totaal zoek. Daar schreef ik toen een openhartige blog over.

De voornaamste reden om fulltime freelance copywriter te worden, was echter een andere: omdat schrijven hetgeen is wat ik het liefst doe. Ik merkte dat er veel vraag was/is naar freelance writers en dat het perfect mogelijk zou zijn om dit als zelfstandige te doen. Om dus van mijn passie mijn beroep te maken en er mooi mijn centjes mee te verdienen. Ik doe elke dag wat ik het liefst van al doe, namelijk schrijven en op die manier meewerken aan boeiende projecten. Dat ik door mijn statuut als zelfstandige veel vrijheid en flexibiliteit heb, is een heel mooi voordeel. Zeker voor iemand als mij, die zeer 'onafhankelijk' is.

Waar ik me soms wel aan stoor, is dat mensen al eens durven denken dat ik een zee van tijd heb als zelfstandige. Ja, ik deel mijn dag zelf in en kan gaan sporten en winkelen wanneer ik dat wil. Maar als ik niet werk, verdien ik geen geld... Het is simpel hoor ;-) Ik kan perfect om 16u aan de schoolpoort staan om Emil op te pikken maar ik doe dat bewust niet. Hij was het vroeger gewend om naar de opvang te gaan en hij amuseert zich daar. Dus blijven we dat zo doen. Emil heeft trouwens niks aan een mama die hem aan de schoolpoort komt ophalen, op van de stress omdat ze totaal nog niet klaar is met haar werk. Neen, dat wil ik niet. Ik ben er dan liever tijdens het weekend 2 volle dagen voor hem. Want op zaterdag en zondag werk ik niet. Dat is het grote verschil met vroeger, toen ik als bijberoeper wél nog in het weekend 'moest' werken. Voor mij zijn die 2 dagen veel meer waard dan een 2-tal uurtjes extra tijd met Emil op weekdagen. Dat is een bewuste keuze die ik gemaakt heb en waar ik heel blij mee ben.

Ik heb al meer evenwicht tussen werk en privé dan vroeger maar het is nog elke dag zoeken naar de juiste balans. Het lukt me vrij goed maar het is niet evident. Het is niet dat ik onmenselijk veel uren klop, ik werk er 8 à 9 op een dag en dit 5 dagen per week. Maar ik krijg mijn werk moeilijk uit mijn hoofd. Ook wanneer ik niet 'fysiek' achter mijn bureau zit, ben ik in gedachten vaak bezig met mijn werk. Ik krijg mijn hoofd moeilijk op pauze. Dat geldt volgens mij niet alleen voor freelancers, het is eigen aan perfectionisten en gedreven mensen... zoals mij. 

Als je zelfstandig wil worden voor de flexibiliteit en om minder te gaan werken, dan ben je er volgens mij aan voor de moeite. Enfin, zo zie ik het toch. Mijn bedrijf is mijn geesteskindje en ik ga er voor 200% voor. Daar hoort hard werken nu eenmaal bij... Als je het graag rustiger aan wil doen, zoek je volgens mij beter een 4/5 job. En dat is niet minachtend bedoeld hé, want ik begrijp zo'n keuze perfect! Daar is helemaal niks mis mee.

Wat ik wil duidelijk maken is: ja, ik heb een leuke job. Ik kom op veel toffe plaatsen en heb de luxe om mijn eigen agenda in te delen. Ik heb een heel mooi leven maar zeker geen luilekkerleven. Ik ben dan wel The Text Fairy maar mijn leven is geen sprookje. En dat moet ook niet, dat is helemaal niet wat ik wil. Ik ben zelfstandig geworden om mijn passie om te zetten in mijn beroep, niet om op mijn lauweren te rusten... Ik wil iets verwezenlijken, mijn ambities realiseren en voldoening bereiken. Dan is het ergens wel logisch dat dat soms ten koste gaat van 'mijn balans'. Maar ik ben me ervan bewust en ik werk eraan. En weet je, ik amuseer me enorm met hetgeen ik doe. Dus dat compenseert heel veel. Ik zou voor geen geld ter wereld nog terug willen naar een job in loondienst. I'm a very happy freelancer!

Heb je nog andere vragen voor mij? Stel ze gerust, ik probeer je zeker een antwoord te bezorgen. Of misschien bundel ik alle vragen wel in nog eens een blogje!

Love, Josie xo

7 opmerkingen:

 1. Is het niet eenzaam? En wat doe je bvb als je bij iemand iets wil aftoetsen, op zoek bent naar feedback?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het niet eenzaam, ik ben iemand die graag en goed alleen kan zijn, plus ik heb echt wel voldoende sociale en werkgerelateerde contacten en ben geregeld op de baan naar klanten.
   Ik ken veel andere freelancers dus als ik met een vraag zit, contacteer ik een van hen, of ik vraag advies aan mijn vriend.

   Verwijderen
 2. Je beschouwt jezelf als iemand taalvaardig en zwaait met je diploma's. En toch... heb ik met 'maar' een bachelor journalistiek meer dan één taalfout kunnen uit je tekst kunnen pikken. Zonde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, Anoniempje, je schrijft hier zelf geen foutloze zin.

   Verwijderen
 3. Zijn al jouw teksten SEO proof of enkel als dit specifiek gevraagd wordt door de klant?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je specifieke vragen of opmerkingen hebt over mijn job/werk, dan kan je me mailen op josefien@textfairy.be
   Zo weet ik wie je bent en dan kan ik gerichter en beter antwoorden. Ik hou niet zo van anonimiteit ;-)

   Verwijderen
 4. Awesome post. Appreciate your efforts and really enjoyed the style of your writing.

  BeantwoordenVerwijderen