vrijdag 15 december 2017

Fit & gezond de feestdagen doorkomen

De feestdagen komen eraan! Misschien gaat dat voor jou ook gepaard met ontelbare familiefeesten, recepties, kerstborrels, nieuwjaardrinks en wat heb je nog allemaal. Denk: copieuze maaltijden met véél te veel gangen, hapjes, drank en dessertjes, waardoor je je soms zélf een opgevulde kalkoen voelt wanneer je het feest verlaat... Ik hou van de eindejaarsperiode omdat ik graag gezellig samen ben met familie en vrienden. Van vreet- en drankfestijnen, en vooral dan van het oncomfortabele gevoel achteraf, ben ik echter geen fan. Ik slaag er gelukkig in om de feestdagen gezond en fit door te komen, zonder indigesties en extra kilo’s achteraf. Hoe ik dat doe? Ik vertel het je graag!


Honger je niet uit voor je naar een feest gaat 
Eet overdag normaal (wat je anders eet dus) en zorg dat je niet met een lege maag aan de feestdis plaatsneemt. Op die manier vermijd je dat je gaat binge eaten met alle gevolgen vandien. Vaak eet ik iets kleins voor ik vertrek (bv. stuk fruit, yoghurt, noten) zodat ik niet met honger de feesttoer opga.

Wees matig tijdens het aperitief
Ik weet het, hapjes zijn lekker en meestal niet zo groot. Maar als je van alle hapjes eentje eet, zit je al vol voor je aan het hoofdgerecht en dessert begint. Voor mij is dat geen probleem want ik ben een veggie én lactose-intolerant en meestal zijn er wel hapjes met vlees, kaas en room die ik wijselijk aan mij voorbij laat gaan.

Vermijd broodjes op tafel
Die zien er appetijtelijk uit en ze gaan vlotjes binnen als je honger hebt… Maar voor je het weet heb je er een aantal naar binnen gesmuld. Ook koekjes bij de koffie zijn overbodige extraatjes. Pas op, eentje mag hé, niks mis mee. Ik hou van zoet en heb het soms moeilijk om een chocolaatje te weerstaan. Maar ik ken mijn grenzen.


Overdrijf niet met alcohol
Ik weet het, het hoort bij het feestgedruis en dat is heus geen schande. Maar probeer ook veel water te drinken (zie mijn volgend punt) of het te vervangen door andere feestelijke drankjes, bv. een mocktail (liefst niet té gesuikerd). Want van alcoholische dranken word je niet bepaald slank en fit… Zelf drink ik nauwelijks tot geen alcohol. Ik vind het gewoon niet lekker en als ik drink voel ik me achteraf vaak slecht (zelfs na één glas kan ik barstende hoofdpijn hebben).

Water, water en nog eens water
Ik drink elke dag veel water, zeker tijdens de feesten. Voor ik naar een feest ga, zorg ik dat ik voldoende water gedronken heb. En als ik ergens ga eten, zet ik de waterfles dicht bij mij aan tafel. Ook op een party drink ik meestal water. Ik vind dat niet saai en kan me even goed amuseren zonder tipsy te zijn. Ik moet nooit naar een BOB zoeken want ik kan altijd mezelf (én mijn gezin of gezelschap) veilig thuisbrengen, wat niet onbelangrijk is. Want de combinatie alcohol en rijden is een no go, laat daar geen twijfel over bestaan.

Als ik zelf gastvrouw ben, kies ik voor een menu met gezonde opties
Dan let ik erop dat ik een licht dessert maak, bijvoorbeeld lekkere fruitsalade met de mogelijkheid om er een bolletje ijs bij te nemen voor wie wil. Ook bij de hapjes voorzie ik steevast kerstomaatjes, wortels en bloemkoolroosjes met dipsaus. Gourmet is ook een goeie keuze: het is gezellig in de winter en op die manier kan iedereen kiezen wat en hoeveel hij/zij eet.


Zorg dat je niet te lang stilzit
Als je op een familiefeest bent, probeer dan regelmatig de benen te strekken. Daar kikker je van op. Dit kan je doen door even met kinderen te spelen, naar buiten te gaan om een frisse neus te halen of te helpen afruimen/afwassen als het feest bij iemand thuis plaatsvindt. Een staande babbel is ook een toffe afwisseling. Ik heb al ondervonden dat ik loom en moe word van de hele tijd aan tafel te blijven zitten, en dan eet ik meer dan me lief is.

Keep on moving
Gedurende de hele feestperiode blijf ik dagelijks bewegen zoals anders. Voor mij is de kerstvakantie geen excuus om minder te bewegen. Buiten de feestdagen en de ‘verplichte nummertjes’ gaat het leven zijn normale gang, waardoor ik actief blijf met Emil en loop en zwem zoals anders. Op vrije dagen ga ik graag op stap, bijvoorbeeld naar een stad. Dat is gezellig én zo blijf ik in beweging!

Durf nee te zeggen als je genoeg hebt
Ik vind het soms vervelend dat je op feesten overladen wordt met eten en drank terwijl je eigenlijk genoeg hebt. Ik ben altijd eerlijk en vraag een klein stukje dessert of een kleine portie hoofdgerecht wanneer ik voel dat ik niet zo veel honger meer heb. Soms heb ik het gevoel dat ik daar scheef voor bekeken word, maar ik hoef mezelf toch niet ziek te eten? Ik zeg dit natuurlijk wel op een beleefde manier, dat spreekt voor zich.

Doe zo normaal mogelijk
Gedurende de feestdagen leef ik grotendeels zoals tijdens de rest van het jaar, zowel op vlak van voeding als op vlak van beweging en andere activiteiten. Uiteraard geniet ik van lekker eten, maar dat doe ik liever met mate dan all the way met een slecht gevoel achteraf. Vergeet niet dat je van één ongezondere maaltijd niet dik wordt, net zoals één gezonde maaltijd je niet plots superslank maakt.


Voor mij staan de feestdagen vooral gelijk aan quality time met mijn familie. Dat daar veel en soms ongezond eten en drinken bij komt kijken, daar heb ik geen problemen mee. Maar ik ga er graag mee om op mijn eigen manier. Ik stoor daar mijns inziens niemand mee, en zo kan ik des te meer genieten… én moet ik 2018 alvast niet starten met een flauw voornemen als ‘ik ga gezonder gaan leven/eten’ 😊

Gebruik je mijn tips zelf al? Heb jij nog andere goeie tips? Deel ze gerust! 

Voor meer tips over gezonde voeding kan je terecht op de website www.gezondleven.be. Zeker eens een kijkje nemen!

In elk geval wens ik je een fijn eindejaar en een supertof 2018!

Love, Josie xo

Deze post kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven.

2 opmerkingen:

 1. Handige tips! Zelf durf ik wel al eens in de val van te veel aperitiefhapjes te trappen :( Doorheen de jaren heb ik wel geleerd om als ik genoeg heb neen te zeggen en die neen ook te blijven volhouden. En net als bij jullie gaat naast de verplichte nummertjes het leven hier ook zijn gewone gang die dagen en blijf ik bewegen.Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een schitterend 2018!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik overat me vroeger ook meestal in de hapjes. Maar wijsheid komt met de jaren :-)
   Geniet van de feestdagen en tot in 2018! Xxx

   Verwijderen