dinsdag 30 januari 2018

Waarom ik niet meer zonder mijn sporthorloge kan

Ik ben nu iets meer dan een jaar de trotse eigenares van een Polar M200 sporthorloge. Behalve om te gaan lopen gebruik ik het ook als activity tracker in 't algemeen. Ik had het nooit gedacht toen ik het begon te gebruiken in december 2016 maar vandaag kan ik echt niet meer zonder mijn sporthorloge. Om verschillende redenen, waarover ik graag wat meer vertel!Mijn sporthorloge is mijn trouwe metgezel tijdens het lopen

Ik kan me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder horloge ging sporten. Mijn Polar registreert mijn hartslag (aan de pols, byebye storende borstband!), mijn snelheid, mijn looptijd en de afstand die ik afleg. De Polar Flow-app geeft me inzicht in mijn sportsessies en de vooruitgang die ik maak. Zo helpt mijn Polar me om sterker en beter te worden, wat een drijfveer is om te blijven lopen (naast het feit dat lopen gewoon ook superleuk is, of course). Ik focus niet tijdens al mijn runs op snelheid en/of hartslag, soms loop ik ook eens op 't gevoel of zeer rustig. Maar in the end weet ik altijd graag hoe lang en hoe ver ik heb gelopen - da's eigen aan 'de loper' zeker?

Bovendien is mijn Polar gekoppeld aan Strava, waar ik in contact kom met andere lopers. Dat werkt extra motiverend en inspirerend (bv. ik zie welke routes lopers in mijn buurt afleggen en dat doet mij af en toe eens andere oorden verkennen). Conclusie: stuur mij op pad zonder mijn Polar en ik zal wel kunnen lopen (uiteraard) maar ik zal met niet 'compleet' voelen.

Ik kan met mijn Polar trouwens ook andere sporten beoefenen, bv. zwemmen, wandelen (zie hieronder), skiën, fietsen... Ik heb de voorbije winter veel gezwommen dus ook dan kwam hij goed van pas. Maar ik ben een loopster in hart en nieren dus voor mij blijft het toch vooral een heel degelijk en mooi loophorloge.Mijn Polar M200 helpt me om bewust te ontspannen tijdens het werk

Slim als hij is, waarschuwt mijn Polar mij wanneer ik te lang stilzit. Na 50 minuten onafgebroken zitten begint hij namelijk zachtjes trillen met de melding dat het tijd is om wat te bewegen. Doe ik dat niet binnen de 5 minuten, dan krijg ik een 'strafpunt'. Als het mogelijk is, bouw ik een ontspanningsmoment in tijdens het werken. Soms is dat heel kort (bv. naar toilet gaan, thee halen), andere keren maak ik een korte wandeling in de frisse buitenlucht. Als zelfstandige werk ik grotendeels van thuis uit dus ik heb het 'geluk' dat ik vrij ben om het tijdstip en de manier van mijn pauzes zelf te bepalen - ik besef dat niet iedereen dat kan. In bepaalde omstandigheden is het ook voor mij niet mogelijk om te pauzeren en even te bewegen, bv. als ik in de auto zit of tijdens een meeting. 

Hoe sportief ik ook ben, ik zit dagelijks veel stil voor mijn job en ik merk bij dat mijn concentratie en schrijfinspiratie afneemt na 3 kwartier à 1 uur. Daarom ben ik met plezier 'gehoorzaam' aan mijn Polar door heel bewust die (korte) beweegmomenten in te lassen. Daarna ben ik veel productiever. De tijd die ik zogezegd 'verlies' door te ontspannen helpt me om mijn hoofd leeg te maken en dat komt mijn werk alleen maar ten goede!

Dankzij mijn activity tracker word ik fitter en gezonder

Ik ben nogal een strever en ik wil graag mijn dagelijks fitheidsdoel halen. Dat staat gelijk aan zo'n 10.000 stappen. Op dagen dat ik ga lopen (gemiddeld elke 2 dagen) zit ik snel aan de 100% beweging (al na een half uurtje lopen). Op andere dagen moet ik wat meer moeite doen. Ik zorg dan voor actieve ontspanning, soms mits een beetje creativiteitBij mooi weer ga ik bijvoorbeeld Emil te voet halen in de opvang. Dat is een kwartiertje wandelen, dus een half uur beweging in totaal. Zo heb ik beweging, frisse lucht én geniet ik van wat quality time met mijn zoon op de terugweg. Als ik een afspraak heb in de stad of bij een klant parkeer ik mijn auto wat verder zodat ik nog een eindje moet stappen. Bij slecht weer doe ik dit niet omdat ik niet volledig doorregend of uitgewaaid wil arriveren maar als het weer het toelaat, dan zeker wel! Het is goed voor body én mind.Ik vind het best confronterend hoeveel activiteit ik op niet-loopdagen moet inlassen om aan voldoende beweging te geraken. Voor iemand met een zittende job als ikzelf (en zoals veel van mijn lezers, wellicht) is dit niet evident. Zonder mijn Polar zou ik hier geen goed zicht op hebben en ik vind die dagelijkse beweegmomenten toch heel belangrijk. Ik leef en eet sowieso gezond en ik ben supersportief maar sinds ik elke dag in de mate van het mogelijke aan mijn 100% activiteit probeer te geraken, voel ik me nog gezonder en beter in mijn vel. Dus wederom: dankuwel, allerliefste sporthorloge :-)  

Mijn sporthorloge maakt me trouwens niet alleen fysiek fitter maar het zorgt ook voor een betere mentale balans. Doordat ik meer buiten kom tijdens mijn beweegmomenten, zie ik namelijk meer. In de stad of in het bos kom ik geregeld dingen tegen die mijn aandacht trekken, me doen lachen of me inspireren. Of ik maak van de gelegenheid gebruik om eens mijn hoofd volledig leeg te maken en aan niks te denken. Dat lukt me niet altijd maar ik doe mijn best. Al die dingen werken ontspannend en voor een bezige bij die zichzelf weinig rust gunt (yep that's me) is dat goud waard. Dus pak me mijn Polar aub niet af want hij zorgt ervoor dat ik niet constant in overdrive ga en dat ik mezelf af en toe wat rust gun.

Van rust gesproken, mijn Polar registreert ook mijn slaappatroon 's nachts. Maar die functionaliteit gebruik ik niet. Ik ben een goede slaper - ik slaap weinig (mijn eigen schuld) maar mijn slaapkwaliteit is goed. Ik heb dus geen behoefte om mijn slaap te tracken. Ik slaap ook niet graag met iets rond mijn pols, ook al is mijn Polar erg licht. Ik kan me voorstellen dat anderen veel hebben aan dergelijke slaapmonitoring maar voor mij is dit geen meerwaarde.

Activity tracker op kindermaat

Ook Emil heeft sinds kort zijn eigen 'sporthorloge', in navolging van zijn sportieve papa en mama. Hij kreeg voor nieuwjaar de Garmin Vivofit Junior, een dagelijkse activity tracker op kindermaat. Het horloge heeft een kleurrijk en kindvriendelijk designbij Emil is het in het superheldenthema van Marvel. Dat vindt hij natuurlijk megacool. De Vivofit telt zijn stappen en registreert de 60 minuten dagelijkse beweging die aanbevolen wordt voor kinderen. Er is een bijhorende app waardoor ik als mama via mijn smartphone zicht krijg op zijn activiteiten per dag.

Met de Garmin Vivofit Jr. kan je je koter ook bepaalde taken laten uitvoeren (bv. tanden poetsen in een bepaalde tijdsspanne, bed opmaken, huiswerk maken) maar daar vind ik Emil nog iets te jong voor; hij wordt pas 5 in februari. Hij kan enorm treuzelen bij het aankleden 's morgens (welicht herkenbaar voor veel ouders?) maar als ik dat zou beginnen timen, zou het voorlopig het tegenovergestelde effect hebben (lees: een mopperende kleuter die bij wijze van protest nog meer zou treuzelen en dat is uiteraard niét de bedoeling). De taakjes zijn een functionaliteit die later wel nog van pas zullen komen... Kinderen kunnen hiermee dan 'munten' verdienen om in te wisselen voor een afgesproken beloning (bv. wat langer tv kijken, een vriendje dat mag komen spelen).


De stappenteller-functionaliteit geeft Emil veel voldoening dus op zijn huidige leeftijd laat ik het daar voorlopig bij. Het horloge trilt en piept heel eventjes wanneer hij zijn dagelijks doel bereikt. Hij is dan altijd doodcontent, leuk om te zien. Hij beseft goed dat dit het resultaat is van voldoende beweging. Ik vind het positief dat hij zich nu al vrij bewust is van het belang van stappen en sporten. Nu ja, met een papa die marathons en triatlons doet en een loopverslaafde moeder kan het ook moeilijk anders hé ;-)

Het horloge is stevig (zéér belangrijk voor een kleuter), waterbestendig (maar ik laat er hem voor de zekerheid toch niet mee zwemmen) en het ziet er gewoon ook leuk uit, toch?


Net als bij mijn eigen activity tracker vind ik het boeiend om te zien hoe Emil op bepaalde dagen snel zijn doel bereikt (bv. in het weekend als we op stap gaan, op schooldagen met turnles). Op andere dagen is het moeilijker en dan probeer ik hem op subtiele manier wat extra te doen bewegen door bv. samen te gaan wandelen. Daar hebben we allebei baat bij en hij vindt het zelf ook leuk om zijn stappen op te volgen. 

Conclusie: op dit moment is de Vivofit Jr. voor Emil ideaal om zijn stappen te tellen en het uur te lezen (hij is nogal 'bezeten' van cijfers). Eens hij wat ouder is (ik schat vanaf 6 jarige-leeftijd) zal hij meer functionaliteiten kunnen gebruiken. Daar ben ik zeker van!


Heb jij zelf ook een sporthorloge/stappenteller/activity tracker? Ben je er ook zo aan gehecht als ik?

Ik kan alleen maar vertellen over mijn eigen ervaringen met de Polar M200 en de Garmin Vivofit Jr. Uiteraard zijn er nog veel andere merken en soorten sporthorloges die even goed zijn. Er is vast wel eentje dat bij jou past. Als je er één wil aanschaffen, is het aan te raden om je te laten adviseren in een winkel. Zo ben je zeker dat het horloge voldoet aan al je noden en dat het goed rond je pols past.

Love, Josie xo

9 opmerkingen:

 1. Ik heb een Garmin VivoActive HR. In het begin was ik er echt maniakaal mee bezig. Teveel eigenlijk. Dus heb ik hem een tijd enkel als loopklok gebruikt. Maar ik voel wel dat ik in de winter dat extra duwtje in de rug kan gebruiken om wat extra stappen te zetten, in de zomer maken Tom en ik sowieso al een paar keer per week een wandelingetje. Supertevreden trouwens van de klok! Echt een aanwinst. Dus jouw verhaal is echt wel herkenbaar,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het helpt echt wel om je een duwtje in de rug te geven hé, zeker op koude en sombere dagen. Beweging is zo belangrijk om je goed te voelen, fysiek én mentaal!

   Verwijderen
 2. Geen sporthorloge hier, maar sinds vorige week wel een Fitbit (activity tracker). Het werkt zeer motiverend, en wijst me erop als ik te lang stil zit. Op werkdagen kom ik moeiteloos aan 10.000 stappen (bovenop mijn fietstochten), maar in het weekend moet ik wat meer moeite doen... De slaaptracker vindt ik wel interessant, al bekijk ik niet alles in detail. Ik ga wel blij zijn als de dagen langer worden. Zo ga ik meer geneigd zijn om 's avonds nog een blokje om te stappen, maar zo in het donker vind ik er niks aan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ook echt blij zijn als de dagen weer wat langer zijn hoor, ik hou echt niet van de winter en de koude... Maar in deze donkere, gure periode geeft mijn Polar mij wel een extra 'schop onder mijn gat' om toch ene jas aan te trekken en buiten te komen, al is het maar voor een half uurtje. Ik heb er altijd zoveel deugd van!

   Verwijderen
 3. Ik heb sinds kort een Garmin Forerunne 235 en ben daar heel tevreden van. Daarvoor had ik een activity tracker en sporthorloge (maar die laatste hield bijvoorbeeld aantal stappen op een dag niet bij). En ik merk toch wel dat zo een activity tracker of sporthorloge die die functie ook heeft een enorme stimulans voor me is. Net als jij heb ik een zittend beroep en moet ik op niet-loop dagen echt wel moeite doen om aan mijn aantal stappen te komen. Maar het helpt wel al als je na 50 minuten stil zitten een melding krijgt. Ik zou dus ook zeker niet meer zonder kunnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds een jaar de TomTom Runner 2. Yep, net als jij kan ik niet meer zonder :D Op het einde van de dag is het altijd even checken of ik het wel goed heb gedaan (op loopdagen zit dat sowieso wel snor ;) ) en zien of ik het de dag erna niet beter moet doen :)
  Tijdens het lopen vind ik het vooral onmisbaar voor die hartslag. Tempo enzo interesseren me minder, maar ik vind het zooooo belangrijk dat dat hart het goed blijft doen.
  Tot een jaar geleden vond ik er maar niks aan, aan die gadgets, nu vind ik hem onmisbaar :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, tot vorig jaar had ik ook zoiets van: 'Allez, al die onnozele en dure gadgets, waarvoor is dat nu nodig?' Nu ben ik er zowaar 'afhankelijk' van geworden ;-)
   Inderdaad, je hart is superbelangrijk, je leest/hoort zoveel verhalen van topsporters die toch sukkelen met hun hart hé... Ik hou het ook in de gaten hoor. Als mijn hartslag plots hoog piekt of sterk daalt, dan pas ik mijn tempo aan. Ik loop liever wat trager dan dat ik mezelf kapot loop.

   Verwijderen
 5. Hallo,
  ik lees altijd vol interesse je blogs over het lopen (en alle andere blogs van jou ook natuurlijk!).
  Een nieuw voornemen voor dit jaar was om te starten met lopen. Aangezien het nog wat frisjes is maar het zonnetje begint te schijnen lijkt me dit wel ideaal loopweer. Mijn vriend is brandweerman en gaat regelmatig lopen om zijn conditie op peil te houden, dus zou ik graag eens willen mee gaan lopen, weliswaar zal mijn tempo lager liggen dan het zijne :) Kan jij me eventueel enkele tips en tricks geven voor een beginnend loopster. Oh ja, nog soms een struikelpunt van mij, ofwel gebruik ik dit als excuus: 'te weinig tijd' ... Op internet lees ik heel veel verschillende info, daarom lijkt me info over een ervaren loopster zoals jij mij wel geschikter :) , hoe jij begonnen bent met lopen bijvoorbeeld een schema ofzo?
  Alvast bedankt!
  Céline x

  BeantwoordenVerwijderen