woensdag 7 februari 2018

Recept: easy vegan lasagne

Ik beschouw mezelf niet als een keukenprinses. Ik hou wél van lekker en gezond eten en heb de laatste maanden/jaren geleerd om creatief aan de slag te gaan in de keuken om een easy, healthy & yummie meal op tafel te toveren. Zo maakte ik afgelopen weekend voor de eerste keer zelf vegan (lees: volledig plantaardige) lasagne. Ik postte wat foto's op mijn Stories en kreeg - tot mijn grote verbazing - van verschillende mensen de vraag naar het recept. Ik zet het in een blogje, zo kan ik er misschien ook jou mee inspireren!Dit recept is grotendeels mijn eigen creatie, in combinatie met wat insipratie en tips hier en daar. Ik eet vegetarisch en lactosevrij dus dan kom ik al snel uit bij een veganistisch, volledig plantaardig gerecht. Kaassaus kan ik natuurlijk ook maken met lactosevrije kaas (bv. Dilea) maar ik vind plantaardige 'kaas'saus minstens even lekker - misschien zelfs nog lekkerder.

Noot 1 aangaande de foto's:
Ik maakte deze vegan lasagne op ee donkere avond. Het licht zat niet zo goed (lees: het was pikkedonker buiten) dus mijn foto's zijn niet van opperbeste kwaliteit. Bovendien heeft het recept nog wat verfijning nodig; het was de eerste keer dat ik dit maakte dus looooots of room for improvement!

Noot 2 aangaande de hoeveelheden:
Ik ben niet zo'n krak in hoeveelheden inschatten. De schotel die ik maakte, bevat volgens mij 2 porties voor goede eters. Ik at er al één groot stuk van en heb nog een flinke portie over, die ik heb ingevroren. Maar ik ben een vrij grote eter dus kleine eters kunnen hier wellicht meer porties uit halen. Je moet er ook rekening mee houden dat plantaardige voeding lichter valt en sneller verteert, en dat je dus wel wat meer eet (ik toch).
DE KAASSAUS

Vegan kaassaus maak ik al een tijdje volgens het recept van Julie, op basis van cashewnoten en edelgistvlokken

Ingrediënten:
* 180 gr cashewnoten (goed gespoeld en eventueel een nacht geweekt, afhankelijk van de sterkte van je blender of keukenmachine)
* 130 ml water
* 4 eetlepels edelgistvlokken (te koop in de biowinkel)
* 3 eetlepels citroensap
* 1 eetlepel shiro miso (optioneel)
* 1/2 koffielepel zeezout

Zo maak je het:
* Doe de noten in een blender/keukenmachine samen met het water, de edelgistvlokken, het citroensap, de miso en het zout. Mix tot een romige notenkaas. Voeg eventueel extra water toe als je blender niet zo krachtig is.
* Proef en voeg indien nodig extra zout of miso toe.

DE TOMATENSAUS

Ik moet toegeven dat dit grotendeels improvisatie was. Ik heb sowieso altijd veel groenten liggen in de ijskast dus ik maakte de saus met de groentjes waar ik op dat moment zin in had. Met de nodige kruiden en andere smaakmakers erbij wordt het een megalekker sausje!

Ingrediënten:
* Paprika: rode, oranje, gele (ik ben niet zo'n fan van de groene)
* Tomaat: gewone tomaat in blokjes gesneden en wat kerstomaatjes gehalveerd. Die laatste geven een ietwat pittigere smaak dan gewone tomaten.
* Champignons in kleine brokjes gesneden
* Rode ajuin (of gewone maar ik hou van de rode variant)
* Look gebruik ik niet zo vaak meer omdat ik er vaak maagkrampen van krijg. Ik heb een zeer gevoelig spijsverteringsstelsel en ik heb ondervonden dat look een grote invloed heeft. Jammer want ik eet het wel heel graag! Voeg dus zelf gerust wat look toe...
* Kruiden: peper, kurkuma, kerrie, paprika, oregano, Italiaanse kruiden...
* Smaakmakers: tamari sojasaus, edelgistvlokken
* Olie: olijfolie, koolzaadolie, kokosolie...

Zo maak je het:
* Verhit de olijfolie en voeg er de ajuin, paprika en champignons bij. Bak kort aan en 'blus' met een lepel tamari. Voeg er daarna de kruiden bij en laat de groentjes goed aanbakken.
* Voeg de tomaatjes toe en laat een tiental minuten sudderen op een middelhoog vuur tot je een pruttelend sausje krijgt.
* Kruid verder af met kruiden naar smaak.
* Om de saus wat dikker te maken, voeg ik vaak wat edelgistvlokken toe. Ze geven een extra hartige toets, lekker! En ze zitten boordevol eiwitten en vitamines, ook mooi meegenomen.DE LASAGNE MAKEN

Voor de lasagne gebruik ik speltlasagnevellen. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit niet glutenvrij. Voor mij hoeft dat ook niet want ik eet wel gluten. Ben je intolerant, dan kan je uiteraard glutenvrije lasagne gebruiken. Ik hou van de nootachtige smaak van spelt en het zou voedzamer zijn dan gewone pasta.

* Verwarm je oven voor op 200°.
* Neem een ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus. Schik er een eerste laag lasagnevellen op en bedek met een laagje notenkaassaus.
* Ga verder met de volgende laag: tomatensaus, pasta, kaassaus.
* Daarna voorzie ik nog een laatste laag tomatensaus en ik werk af met kaassaus on top. Dus 2 lagen pasta, 3 lagen tomatensaus en 3 lagen kaassaus. Je kan hier natuurlijk op variëren maar ik vind dit goed qua 'opbouw'.
* Schuif in de oven en bak gedurende een half uur op 200°. De baktijd kan wat variëren volgens je oven dus best na 20 minuten al eens prikken in je lasagne om zeker te zijn dat het niet aanbrandt...TIP VAN MIJN MAMA

Ik kreeg nog een goede tip mee van mijn mama, toch wel een echte keukenprinses. De vellen hebben veel vocht nodig om 'slap' te worden dus voorzie voldoende vocht in je tomatensaus. Of voeg wat extra vocht (water, passata) toe voor je de schotel in de oven schuift. Anders krijg je een droge boel en lasagne moet lekker sappig zijn hé!

HET VERDICT

Ik was heel tevreden met het resultaat, zeker omdat het nog maar mijn eerste keer was dat ik zelf vegan lasagne maakte. De volgende keer ga ik wel mijn kaassaus wat lopender maken door meer water (of plantaardige melk) toe te voegen. Nu was ze misschien een beetje te droog. Maar voor de rest niks dan lof voor mezelf! Dit is echt het ideale comfort food op een koude winteravond! Hartig, verwarmend, lekker en nog eens supergezond ook. Do try this at home! En laat me vooral weten wat je ervan vond...Heb jij ook al eens plantaardige lasagne gemaakt? Of andere lekkere (vegan) receptjes die ik eens moet uitproberen? Laat maar weten hieronder!

Love, Josie xo

3 opmerkingen:

  1. Yum! Voor lasagne maak ik altijd een bechamelsaus met suikervrije sojamelk. In plaats van kaas gebruik ik een mengsel van noten en zaden en paneermeel. Ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, die ziet er heerlijk uit! Perfecte comfortfood voor op dagen zoals vandaag :-)

    BeantwoordenVerwijderen