maandag 26 maart 2018

Tien tips om gezond te eten

Zoals je weet, eet ik graag gezond. Gezond eten is voor mij de normaalste én lekkerste zaak van de wereld, ik vind dat totaal niet moeilijk. Ik merk dat velen er wél wat moeite mee hebben. Daarom deel ik graag mijn 10 tips om gezond te eten. Let op: ik ben geen voedingsdeskundige dus ik zal niet zeggen wat je precies moet eten. Ik wil gewoon laten weten hoe ik het zelf aanpak en wat voor mij persoonlijk goed werkt. Misschien kan ik je op weg helpen of inspireren!
1. Drink water, vermijd frisdrank
Ik drink de hele dag door water. Tijdens het werken heb ik een grote fles naast me staan en als ik ergens naartoe ga, neem ik altijd een waterfles(je) mee. Door water te drinken, voert mijn lichaam afvalstoffen af en krijg ik meer energie! Een drietal jaar geleden was ik nog 'verslaafd' aan Cola Light/Zero. Ik merkte dat mijn lichaam er afhankelijk van werd en steeds meer begon te snakken naar iets zoets. Ik besloot ermee te stoppen en ik drink nog maar héél zelden eens frisdrank nu. En eerlijk? Ik mis het totaal niet en heb er geen zin meer in!

2. Food prepping 
Als ik ergens naartoe ga, zorg ik dat ik enkele gezonde tussendoortjes/snacks bij me heb, bijvoorbeeld een stuk fruit, een granola bar, een portie noten,... Zo geraak ik nooit uitgehongerd en kan ik op tijd energie bijtanken (ik eet elke 3 uur iets, anders begint mijn maag als een bezetene te knorren). Wanneer ik een hele dag op pad ben, bijvoorbeeld voor het werk, maak ik de avond voordien al mijn lunch klaar (een slaatje of restjes van het avondeten). Zo hoef ik onderweg niet op zoek te gaan naar eten want een belegd broodje associeer ik niet bepaald met een smakelijke, gezonde maaltijd. Ook mijn ontbijt maak ik altijd al de avond voordien, meestal zijn dat overnight oats. Food prepping vergt wat tijd en organisatie maar zoveel moeite vind ik dat nu ook weer niet. Ik heb het er echt voor over!


3. It's a lifestyle, not a diet
Denk positief en associeer gezond eten niet met diëten. Dat is het helemaal niet! Ik eet gezond maar heb op geen enkel moment het gevoel dat ik op dieet ben, integendeel. Ik hou me niet bezig met eender welk dieet... Zoals ik al schreef, eet ik om de 3 uur en ik heb nooit een uitgehongerd gevoel. Gezonde voeding is geen straf, ik vind het net leuk om ermee bezig te zijn. Ik ben trots op mijn levensstijl. Als mensen mij daarom raar vinden, so be it. Daar ga ik mijn slaap niet voor laten want ik voel me supergoed en daar zit gezonde voeding zeker voor iets tussen.

4. Zoek een maatje
Als je het moeilijk vindt om gezond te eten, zorg dan dat je een 'bondgenoot' hebt. Je partner, een vriendin, gewoon iemand die je steunt en/of helpt om voor gezonde dingen te kiezen. Mijn vriend en ik hebben verschillende eetgewoonten - hij is een echte vleeseter en niet zo'n fan van groenten - maar hij heeft respect voor mijn levensstijl (al fronst hij soms de wenkbrauwen), net zoals ik voor die van hem.


5. Wees matig met alcohol
Iedereen weet dat alcohol slecht is. Zelf drink ik geen alcohol, behalve heel sporadisch wanneer ik uit ga eten, dan drink ik soms eens een goed glas wijn. Dat is een bewuste keuze en neen, ik heb niet het gevoel dat ik iets mis door niet te drinken. Voor mij hoeft niet iedereen een alcoholvrij leven te leiden, zolang je maar goed onthoudt dat alcohol geen enkele toegevoegde waarde biedt voor je lichaam. Het bevat veel calorieën, om nog maar te zwijgen van de gevaren van alcohol voor wie zich in het verkeer begeeft...


6. Eet minder vlees
Ik eet nauwelijks tot geen vlees (enkel vis en af en toe eens kip). In hoofdzaak omdat ik het niet graag lust en deels ook omdat het gezonder is. Bovendien verklein ik er mijn ecologische voetafdruk mee. Veel mensen denken dat vegetarisch/veganistisch eten saai is. Ik vind het net een enorm gevarieerde, rijke en superlekkere manier van koken. Ik heb al tal van andere ingrediënten en voedingsmiddelen leren kennen die veel lekkerder, voedzamer en heilzamer zijn dan vlees. Als je echt niet zonder je stukje vlees kan, probeer dan de hoeveelheid te verkleinen of las op z'n minst een veggie dag per week in. Alle beetjes helpen!

7. Experimenteer & ontdek
Ik hou constant mijn ogen en oren open. Ik probeer graag nieuwe food trends & hypes uit, de één al met meer succes dan de andere. Als er ergens een nieuwe healthy food spot de deuren opent, dan neem ik graag eens een kijkje. Ik sta open voor nieuwe dingen en ik experimenteer graag met nieuwe ingrediënten. Ik ga aan de slag met gezonde kookboeken, ik lees kookblogs, ik volg af en toe een workshop. Daaruit heb ik al veel geleerd. Probeer af te geraken van je vooroordeel dat gezond eten saai en smakeloos is. 


8. Focus niet op calorieën & gewicht
Ik tel nooit calorieën, ik zou niet weten hoe ik daaraan moet beginnen eigenlijk... Als je maaltijden bestaan uit gezonde, voedzame ingrediënten en je je porties onder controle houdt, hoef je heus geen calorieën te tellen. Hetzelfde geldt voor de weegschaal: ik sta daar héél zelden op. Ik focus me niet op mijn gewicht, ik vind mijn broeken veel betere graadmeters. Als die beginnen te spannen, weet ik dat ik moet opletten. Maar het is lang geleden dat ze nog gespand hebben... Omgekeerd geldt ook: beginnen ze los te zitten, dan moet ik ook opletten. Want doordat ik zoveel sport en bijna nooit stil zit (aard van het beestje...) verbrand ik de calorieën erop los. Ik moet dus zorgen dat ik niet vermager want dat is écht niet nodig. Ik eet niet gezond om te vermageren, wél om me goed te voelen.

9. Sport & beweeg
Ik sport heel veel, ik kan niet zonder. Na het lopen snak ik naar iets voedzaams, ik kan me niet voorstellen dat ik dan een pak friet of een stuk taart zou binnenspelen. Voor mij gaat sport samen met gezonde voeding, punt. Ik voel me veel fitter door goed te eten en dan beïnvloedt mijn sportieve prestaties. En doordat het lopen goed gaat, heb ik nog meer zin in lekker en gezond eten. Het is dus een vicieuze cirkel. Je hoeft uiteraard niet zo intensief te sporten als mij, "gewoon" sporten of bewegen is al goed genoeg hoor! Maar je moet toch proberen om iéts van sport te doen, al is het maar omdat je er een strak en atletisch lichaam van krijgt en dat is toch ook mooi meegenomen :-)


10. Gezonde boodschappen
Mijn kasten zijn gevuld met healthy stuff: veel fruit, groenten,... Uiteraard hebben wij ook koekjes en chocolade in huis maar ik breng zo weinig mogelijk van die dingen mee uit de winkel. Want al wat je niet in huis hebt, kan je ook niet naar binnen spelen tijdens een 'zwak moment'. Nog een gouden tip: doe nooit, maar dan ook nooit boodschappen met een lege maag. Dat is gewoon vragen om problemen!

Nogmaals: ik spreek hier volledig uit mijn eigen ervaringen dus het kan goed zijn dat wat ik zeg, voor jou niet werkt. Maar ik hoop uiteraard van wel! De belangrijkste boodschap die ik wil meegeven, is dat gezond eten je gewoon gelukkig maakt. Ik voel me supergoed in mijn vel en daar heeft mijn eetpatroon zeker mee te maken.

Eet jij graag gezond? Of vind je het moeilijk? Heb je nog andere tips?

Love, Josie xo

9 opmerkingen:

 1. Ik vind het zelf moeilijk! Enkele punten heb ik al goed begrepen, andere heel wat minder :-). Dus dikke merci voor de nuttige tips, ze komen hier als geroepen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele fijne tips die makkelijk haalbaar zijn. Zelf pas ik er heel wat al van toe, maar ik merk dat het in drukke tijden me minder goed lukt. Dus daar is nog wat werk aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is normaal, dat het niet elke dag lukt he... Maar je doet toch al je best, da's al heel wat!

   Verwijderen
 3. Ik ben goed bezig als ik het hier zo lees :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ken je het kookboek Puur India, van Meera Sodha? Superlekkere vegetarische gerechtjes.

  BeantwoordenVerwijderen