zondag 8 april 2018

Hoe ik ontspan

Onlangs deelde collega-blogster Evi (trouwens een leuke blog om te volgen!) haar tips om te ontspannen. Het bracht me op het idee om zelf ook eens een post te wijden aan hoe ik ontspan. Ik ben nogal van het rusteloze 'altijd-wel-met-iets-bezig' type dat niet kan stilzitten. Relaxen en tot rust komen is dus vaak wel een opgave voor mij...
LOPEN
Nogal voor de hand liggend: lopen is mijn hobby, mijn passie, mijn favoriete uitlaatklep, mijn verslaving. Pak me mijn loopschoenen af en ik word knettergek! Om de twee dagen ga ik lopen, anders beginnen mijn benen te kriebelen en begin ik te zagen en mijn omgeving het leven zuur te maken... Ik heb mijn looptoertjes echt nodig om mijn hoofd leeg te maken en rust te vinden. Niet dat ik nergens aan denk tijdens het lopen hoor: meestal luister ik naar muziek en soms denk ik eens na over een artikel dat ik aan het schrijven ben en waarvoor ik inspiratie nodig heb of zo. Af en toe heb ik eens een mindere dag waarop het allemaal wat moeilijker gaat en de benen niet echt mee willen. Of als het kakweer is, met veel wind en regen, is het ook niet zo plezant als in het zonnetje. Maar na het lopen heb ik sowieso altijd een supergoed gevoel! 
WANDELEN
Ik loop om de twee dagen maar ik vind het belangrijk om élke dag iets van beweging te hebben, al is het maar een half uurtje. Het is gezond en het is gewoon ook leuk! Op niet-loopdagen maak ik daarom vaak een korte wandeling. Dat kan een toertje zijn in de buurt als break tijdens het werken (ik werk grotendeels thuis, als zelfstandige) ofwel ga ik Emil te voet ophalen in de opvang, da's een half uurtje stappen in totaal. In het weekend gaan wij vaak wandelen, bijvoorbeeld aan de zee, in een bos, een wandelroute... Ik vind wandelen een ideale 'zondagmiddagactiviteit'. Wat ik ook vaak doe, is mijn auto bewust een eindje verder parkeren, bijvoorbeeld wanneer ik in de stad moet zijn. Niet alleen vind ik daar makkelijker een parkeerplaats, de wandeling naar het centrum is ontspannend en onderweg zie en hoor ik veel. Dat vind ik leuk! Ik doe dat ook als Emil mee is, hij weet ondertussen dat hij met mij af en toe wat meer moet stappen maar hij vindt dat prima, zeker sinds hij zijn eigen stapenteller heeft. 

IN DE AUTO KEILUID NAAR MUZIEK LUISTEREN
Doordat ik vaak thuis werk, leg ik niet dagelijks een lange autorit af en ik sta bijna nooit in de file. Ik ga wel geregeld met de auto naar klanten of op interview. Maar ik denk dat ik gemiddeld een pak minder lang en vaak in de auto zit dan veel anderen. Er is zeer weinig dat ik mis uit de tijd dat ik nog in loondienst werkte, behalve misschien de korte autorit 's morgens naar het werk en de terugrit 's avonds (dat was een half uurtje en zelden file). Ik zette dan altijd de radio keiluid om naar een leuk programma of mijn favoriete muziek te luisteren. En ja, geregeld kweelde ik al eens lustig mee. Voor mij is zo'n autorit pure ontspannig, zelfs als er file is. Ik geniet er echt van om alleen in de auto te zitten! Je hebt mensen die de hele tijd telefoontjes doen in de wagen, ik doe dat dus niet. Bij mij is dat 100% me time! Als Emil erbij is, staat zijn kwebbel doorgaans niet stil en moet ik veel vragen beantwoorden en opmerkingen aanhoren (bv. dat ik rapper rij dan de toegelaten snelheid, precies ne flik op mijn achterbank!). Maar ook met hem luister ik constant naar muziek of de radio. Hij weet dat het bij mama in de auto altijd toffe muziek is en hij heeft de smaak van het meezingen ook al te pakken!
LEZEN
Ik ben een echt leesbeest, al zou ik graag nog véél meer lezen dan ik momenteel doe. Ik lees meestal 's avonds in bed voor het slapengaan, een vast 'ritueel' om de dag af te sluiten. Ik merk trouwens dat ik beter slaap als ik wat gelezen heb. Maar als ik écht moe ben of het is al te laat, dan lukt het niet. Op vakantie probeer ik dat wel in te halen. Dan heb ik meer tijd om eens een uur of langer aan een stuk te lezen, zoals hieronder op de foto tijdens de skireis. Toen maakte ik van de skiles van Emil gebruik om mezelf te 'installeren' in de berghut vlakbij en daar lekker te lezen in een prachtig boek, vergezeld van een theetje. Lezen vind ik enorm ontspannend. Ik moet wel maken dat mijn gsm of ipad niet in de buurt liggen, anders ben ik snel afgeleid...

SERIE KIJKEN
Ik kan enorm genieten van een goeie serie. Voor mij is dat er één die me volledig meesleept en me doet wegdromen. Als ik merk dat ik constant andere dingen zit te doen of snel afgeleid ben (bv. op mijn gsm kijken, een boekske aan het lezen tussendoor...) dan is het een teken dat het niet de ideale serie is voor mij om mee te ontspannen. Ontspannende series vond/vind ik Big Little Lies (ik wil daar wonen!!), Casa de Papel, Grace & Frankie (ook daar zou ik willen wonen), Orange Is The New Black (heerlijke personages), Stranger Things... Behalve BLL volgde ik al deze series op Netflix.DE ZEE
Wie mij volgt op Instagram, weet dat ik in het weekend vaak naar zee ga met Emil. We gaan meestal naar De Haan. Het is niet ver van bij ons thuis en het is er relatief rustig. Bovendien hebben we er alles wat we nodig hebben voor een ontspannende dag/middag: de dijk om te fietsen, de duinen om te spelen, de zee natuurlijk, een leuke speeltuin op het strand, een circuit om te fietsen met een groot terras erbij, de lekkerste ijsjes... De zee zien, ruiken en horen geeft me gewoon een enorm gevoel van rust. En met mijn lieve Miely erbij, is het altijd dikke leute! Als ik daarna thuiskom, voel ik me zalig. Pas op, ik ga wel het liefst in de herfst, de winter of de lente. Dan is het vrij rustig. 's Zomers kan het uiteraard heel druk zijn. Ook dan gaan we naar zee hoor maar dan moeten we de drukte erbij nemen. Ik vind dat niet erg - dat hoort erbij - maar dan vind ik het begrijpelijkerwijze ietske minder ontspannend.

Hoe kom jij tot rust? Wat is voor jou de ideale ontspanning?

Love, Josie xo

7 opmerkingen:

 1. Naar de cinema of een museum gaan werkt ook altijd bij mij. En bij uitbreiding alle activiteiten waar niet te veel afleiding is en waar je je helemaal kan focussen op één ding. De kat vooral niet te dicht bij de melk zetten, eigenlijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, afleiding is de duivel! :)
   Ja, een filmpje meepikken of een expo is ook altijd leuk, ik doe dat veel te weinig! Er is ook altijd zoveel te doen hé ;)

   Verwijderen
 2. Ik heb al vaak opgemerkt door de dingen die je schrijft dat we een beetje hetzelfde karakter hebben ��. Ik ben ook altijd bezig en kom dus moeilijk tot volledige (innerlijke) rust. Sinds enkele weken ben ik yoga-adept en ik moet zeggen: het werkt! De combinatie van inspannende en ontspannende oefeningen is echt iets voor mij. Na een uurtje ben ik helemaal zen ��

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je jezelf in mij herkent :)
   Yoga lijkt voor velen de ideale ontspanning te zijn. Ik moet het misschien ook eens proberen, als ik de tijd vind ;)

   Verwijderen
 3. De zee vind ik ook rustgevend. Wij gaan graag naar Oostduinkerke, niet te druk daar. Maar voor ons is het al snel een uur rijden, dus niet meteen iets dat je elk weekend doet... Bij mij is het fietsen of yoga ipv lopen. Zo een toertje langs de Schelde of een halfuurtje op de yogamat, it does the trick. En ik mis het zo hard nu ik niets mag doen vanwege mijn schouder. Gelukkig kan ik nog wandelen, Sep te voet naar school brengen en ophalen :) Anders was ik al lang zot geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tot rust komen is hier ook geen makkelijke. Lezen helpt, en fietsen of wandelen ook. En in de tuin werken. Maar ik ga hierover gewoon ook eens bloggen denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat fijn dat je deze overnam en thx voor het compliment :-) Mochten wij iets dichter bij de zee wonen dan zouden we daar denk ik ook vaker naartoe gaan om te ontspannen. En hartjes voor lopen, lezen en keiluid meezingen in de auto ;-)

  BeantwoordenVerwijderen