maandag 1 april 2019

Papa

Vandaag, 1 april, is een heel speciale dag voor mij. Al 19 jaar lang. Op 1 april 2000 maakte ik de droevigste dag uit mijn leven mee. Tegelijk was het een dag en vooral ook een lange periode nadien, tot op vandaag eigenlijk, die mij heel wat mooie en wijze levenslessen bijgebracht heeft. Waar zwart is, is altijd ook wit. Dat is een zekerheid die altijd zal blijven bestaan...Negentien jaar geleden was ik op weekend in de Ardennen met 2 vriendinnen. We waren 16, onbezonnen en perfect gelukkig. Echt waar, ik had niks van zorgen in dat magische jaar tweeduust.  Op dat vriendinnenweekendje beleefde ik, zonder overdrijven, een van de leukste avonden uit mijn jeugd met een 'Tien om te Zien' persiflage die ik nog altijd op videocassette liggen heb. No shame, waarom zou ik? ;) Maar misschien ben ik toch een beetje blij dat video's nauwelijks meer kunnen afgespeeld worden dezer dagen... In ieder geval, ik amuseerde mij te pletter en ik had buikpijn toen ik naar bed ging. Van het lachen, welteverstaan. Eefke & Betty, als jullie dit lezen: dat waren tijden hé :)

Negentien jaar geleden werd ik, na die memorabele avond met mijn vriendinnen in een godverlaten Ardens boerenhol, vlak voor middernacht zwetend en angstig wakker. Op de grond, half onder mijn bed. Not kidding you, echt heel raar. En 't is niet dat ik aan den drank gezeten had want ik was toen zo mogelijk een nog grotere seut dan nu ;) Maar bon, ik kroop rap weer in mijn bed want de volgende dag hadden mijn vriendinnen en ik nog veel leuke plannen. We hadden ne videocamera mee en die moesten we toch optimaal benutten hé... 

Negentien jaar geleden hadden wij als 16-jarigen nog geen gsm - can you even imagine? Voor de veiligheid hadden we wel een prehistorische 'bieper' mee. Maar uiteraard had ik het oproepnummer niét aan mijn mama gegeven. Ik was maar een weekendje weg, het zou toch niet nodig zijn om mij op te biepen. I'm a big big girl in a big big world. Ik zat in de scouts, ik kon toch overal mijn plan trekken?

Negentien jaar geleden beleefde ik een beetje een akelige nacht in dardennen, maar voor mijn broer en zus was het pas écht vreselijk. Zij waren thuis, en in tegenstelling tot hun kleine-zus-met-bieper-maar-zonder-nummer-in-het-hol-van-pluto waren zij wél bereikbaar. Zij kregen in het midden van de nacht telefoon thuis. Met verpletterend nieuws.

Negentien jaar geleden werd ik, helemaal uitgelaten en zonder stem na een onvergetelijk vriendinnenweekendje, opgehaald bij mijn vriendin thuis door mijn mama en mijn stiefpapa. Hij stond aan de deur en zei: "Ga maar al naar mama in de auto, ik neem uw spullen wel mee." Aan de blik in zijn ogen zag ik toen al dat er iets aan de hand was. Ik liep naar de auto en zag mama op de achterbank zitten - nog iets dat niet klopte. Ze was aan het wenen. Ik stapte in de auto en ik heb haar tijdens de rit naar huis geen seconde los gelaten. Ik was kapot van wat ze me vertelde. Ik zie mij daar nog liggen, met mijn hoofd op haar schoot tijdens de rit van Mariakerke naar Destelbergen die zondagavond.

Papa was de voorbije nacht, op 1 april, verongelukt met zijn camionette. Hij had er waarschijnlijk nooit iets van beseft, hij kon niet meer geholpen worden door de MUG... Het beeld van mijn huilende mama op de achterbank staat in mijn geheugen gegrift. Het was een enorm triestig moment, maar tegelijk ook hoopvol. Want het was toen dat ik besefte: ook al gaan mensen uit elkaar (mijn mama en papa waren toen al 10 jaar gescheiden en dat was behoorlijk zwaar geweest voor hen), ze blijven elkaar altijd ergens graag zien. En dat is echt enorm mooi. Negentien jaar geleden had ik een soort haat-liefde verhouding met mijn broer en zus. We waren 19, 18 en 16 en maakten vaak ruzie - welke pubers doen dat eigenlijk niét? Toen ik hen voor het eerst zag na mijn thuiskomst uit de Ardennen en hen hard vastpakte, voelde ik: we zijn nu misschien niet de allerbeste vrienden, maar ik moet hen koesteren want we hebben elkaar nodig. Nu, en wellicht ook later. Negentien jaar later kan ik zeggen: ik zie mijn broer en zus doodgraag, en ik denk dat het wel wederzijds is.

Negentien jaar geleden leerde ik de waarde van echte vriendschap kennen. Het is een cliché maar in moeilijke situaties leer je écht je vrienden kennen. Neem dat van mij aan. Die 2 vriendinnen van het memorabele weekend hebben mij keihard gesteund en verder geholpen, net als de rest van mijn hechte groep vriendinnen van school én de scouts. En veel van hen zijn vandaag nog altijd mijn besties. We zien elkaar niet supervaak, maar voor hen ga ik door het vuur. Die meiskes betekenen echt superveel voor mij.

In de week na papa's dood bleef ik welgeteld één dag thuis van school. Ik liep de muren op dus mijn keuze was snel gemaakt: ik wilde naar school gaan, bij mijn  vriendinnen zijn. Zij deden mij lachen en alles even vergeten. Ik ging ook gewoon supergraag naar school, ik vond dat leuk. Ik weet nog goed dat we de woensdag tijdens de les ethetica naar 'Over the edges' gingen in Gent, het kunstenparcours dat toen door de stad liep. Ik zie mij daar nog lopen, arm in arm met mijn lieve vriendinnen in de lentezon in ons groen uniformke. Ik vond het zo lief van onze lerares dat ze haar programma aangepast had speciaal voor mij.

De week na de begrafenis - het was toen paasvakantie - stond ik al speelpleinwerking te geven voor een bende uitgelaten kleuters. Deels omdat ik me daartoe geëngageerd had, maar vooral omdat ik altijd had geleerd om niet bij de pakken te blijven zitten. In die week ging ik met mijn mama en zus op een avond naar 'Iedereen Beroemd' kijken in de cinéma, om onze zinnen wat te verzetten. Op een bepaald moment zegt Marva, het hoofdpersonage, tegen haar papa met wie ze een moeilijke band heeft: 'ik zie u graag papa'. Ik heb toen stilletjes zitten bleiten in de cinéma en ik denk mijn mama en zus ook. Ik heb die film intussen al heel vaak bekeken en nog altijd krijg ik er een krop in de keel van. Ik vind hem zo mooi.

De laatste jaren van zijn leven heeft papa mij soms teleurgesteld en verdrietig gemaakt. Hij had het niet altijd makkelijk, dat is wellicht nog zacht uitgedrukt... Misschien is het daardoor dat ik een planmatige controlefreak geworden ben, een onverbeterlijke perfectionist. Maar dat is zo erg nog niet. Trouwens, ik was er zelf ook niet altijd voor hem omdat ik het zodanig druk had met al mijn activiteiten met mijn vriendinnen en de scouts. Maar wist ik veel dat ik op mijn zestiende al afscheid ging moeten nemen van hem... Wist ik veel dat het supergezellige etentje met ons 4 in onze vaste stek 'Casa del locos' in Destelbergen op zaterdag 25 maart 2000 onze allerlaatste keer samen zou zijn. Daar denk je op dat moment niet aan hé, als zorgeloze puber. En spijt komt altijd te laat, dus daar doe ik niet aan mee. Papa zou dat ook niet gewild hebben. Ik neem het leven zoals het is, en ik blijf altijd positief. When life gives you lemons, weetjewel...

Ik geloof niet dat er 'iets' is na de dood, al heb ik wel even getwijfeld na die vreemde nacht op 1 april, want achteraf bekeken viel mijn 'onder-bed-ervaring' zo goed als samen met papa's ongeluk. Soms voel ik me schuldig omdat ik na 19 jaar niet zo vaak meer aan hem denk en vooral met mezelf en mijn eigen leven en mijn eigen bekommernissen bezig ben. Maar dan denk ik: als hij nog érgens is, dan is het vooral in mezelf. Ik hoef me helemaal niet schuldig te voelen. Veel van de dingen die ik vandaag doe en hoe ik in het leven sta, heb ik van hem geleerd. En dat is zoveel waard.

Vandaag sta ik heel rationeel en down-to-earth in het leven. Niet te veel zagen en klagen, gewoon doen. En doorgaan - en met mijn koppigheid op anderen hun zenuwen werken, dat ook wel. Problemen los ik wel op wanneer ze zich stellen. Er bestaat voor alles een uitweg, al is dat jammer genoeg misschien niet altijd de makkelijkste weg. Vandaag werk ik hard om te bereiken wat ik wil. Ik wil zelfstandig zijn, onafhankelijk, mijn eigen keuzes maken om gelukkig te kunnen zijn. Mijn dromen verwezenlijken. Ken je het nummer 'Free' van Emeli SandeOh c'est la vie. Maybe something's wrong with me. But at least I am free. I am free... Een nummer vol wijze levenslessen dat me telkens weer aan papa doet denken. Een vrije vogel, een enorme plantrekker, een sterk en koppig karakter (dat sommigen al eens durven te vervloeken). Zo was hij. Zo ben ik ook, en ik ben daar potverdikke trots op. 

Ik mis papa vandaag meer dan vroeger. Veel meer. Niet dat ik hem vroeger niét miste of dat ik nu hele dagen triestig ben. Uiteraard niet, ik ben een Bockske en dat is een sterk en positief ingesteld ras! Ik zou hem gewoon soms om zijn mening willen vragen en mijn hart uitstorten. Vroeger had ik dat niet echt, ik denk dat het eigen is aan de levensfase waarin ik zit. Ik ben 35, een leeftijd waarop ik me veel vragen stel over mezelf en over het leven. Ik heb heel wat twijfels en de dingen lopen niet altijd zoals ik het zou willen. Wat zou ik daar graag eens over praten met hem... Of gewoon bij hem langsgaan om samen te eten, te gaan wandelen in het weekend enz. Net zoals ik doe met mama. Met haar heb ik een supergoeie band - zij betekent enorm veel, bijna alles voor mij. Ik vraag me af of ik vandaag met papa een even goeie band zou hebben als met mama.  

Negentien jaar later mis ik hem echt enorm. In deze periode van het jaar, rond zijn sterfdatum, is dat gevoel altijd sterker aanwezig. Het is dubbel: enerzijds ben ik triestig omdat ik zo graag zou willen dat hij er nog is. Ik zou hem zo graag nog eens zeggen dat ik hem ontzettend graag zie en wat voor een lieve papa hij wel was en is. Want ik deed dat te weinig, denk ik. Maar ik denk ook veel terug aan vroeger, aan de zalige momenten die we samen hebben gehad. Dat zijn er echt gigantisch veel. En daar word ik blij van, echt waar. Ik koester ze. Papa was voor mij de allerbeste papa die hij maar kon zijn. 
Ik geloof niet dat papa nog 'ergens' is, hoe graag ik het soms zou willen. Daarvoor ben ik te nuchter. Hij is er écht niet meer hé. Wanneer ik op 12 mei de Great Breweries Marathon ga lopen op de 'heilige' Duvel-site (papa's favoriete bier!), weet ik natuurlijk wel dat hij dat niet zal 'zien'. Maar moest hij er nog zijn, dan ben ik ervan overtuigd dat hij het de max zou vinden dat ik daar loop, om te finishen tussen de bierbakken. Hij zou zeker komen supporteren, zeker ook om dan achteraf mee een biertje te drinken ;) 

Die gedachte geeft mij zoveel goesting en motivatie om er vollen bak voor te gaan op 12 mei. Ik vind dat zalig, dat papa mij na 19 jaar nog altijd superveel drive geeft om iets te doen. Ik ben nu meer dan 2 maand bezig met mijn marathontraining en ik kan zeggen: het is echt wel lastig, een marathon loop je nu eenmaal niet 'zomaar'. Maar man, wat ben ik gebeten om het goed te doen! Ik ga zeker afzien op 12 mei maar wat ik vooral ga doen is: genieten!!! Dankzij papa. Ik weet wel dat er massa's mooie marathons zijn, in het buitenland en zo, maar voor mij is het gewoon een evidentie dat ik de Breweries loop. Eigenlijk ging dat mijn allereerste marathon zijn, maar vorig jaar had ik een zot plan waardoor het nu mijn tweede wordt. Ik ben vandaag niet verdrietig. Wel dankbaar, voor de jaren die we samen hebben gehad en de leuke herinneringen waaraan ik nog ontzettend vaak terugdenk met een lach en soms een traan. Trots, op wie papa was en wie ik geworden ben al die jaren later, mede door hem. Blij, om alles wat ik van hem heb geleerd en vandaag nog steeds leer. 

Josie x

14 opmerkingen:

 1. Wat mooi geschreven! Een extra dikke knuffel voor vandaag xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik herken je gevoel zo goed. Mijn papa overleed toen ik 13 was.
  En ik mis hem inderdaad meer en meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Krop in de keel.... triest maar toch mooi .

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi verwoord, veel sterkte vandaag! x

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Josie. Je gaat er elk jaar zo mooi mee om en dat je ons laat meelezen ... kippenvel xxxxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Yep, janken hier. Zo mooi geschreven, Josefien. Ik voel de liefde voor uw papa tot hier.
  Dikke dikke knuffel! :*

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw Jozefien, je bezorgt me hier een serieuze brok in de keel. Zo schoon geschreven, je papa zou zeker en vast trots zijn op alles wat je doet, en wie je geworden bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap dat je elk jaar zo'n mooie ode brengt aan je papa, oprechte woorden waar je alleen maar supertrots op kan zijn! Dikke knuffel, en go go voor die marathon!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooi geschreven. Zulke mooie woorden voor je papa, maar ook voor al wie je lief hebt/heeft. Dikke knuffel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kreeg er kippenvel van. Zo mooi geschreven! Dikke knuffel X

  BeantwoordenVerwijderen

 11. شركة تنظيف فلل بالرياض Perfect cleaning and cleaning of the villa's rooms and the use of a vacuum cleaner to remove dust and soil.شركة تنظيف بالرياض The beauty and cleanliness of the place gives the use of steam cleaning machines that remove stains accurately and quickly and are used to clean canes and boards.
  شركة تنظيف بالخرج Carpets, carpets and ceramics. If you are unable to execute these tips from شركة تنظيف منازل بالخرج .
  شركة مكافحة الحمام بالرياض We provide you with a range of tips that prevent the nesting of the bathroom on the surface of your home you clean the surface and balconies from the remnants of the grain and clean it from waste and used furniture
  شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة We have the ability to make your home an oasis of cleanliness and beauty. We have a dedicated team to clean every part of your home, but we are keen to provide important tips to keep your house clean for as long as possible. شركة تنظيف بالمدينة المنورة Use a vacuum cleaner to get rid of accumulated dust on a daily basis. Cleaning the glass home facades provides a perfect look for the home Provide you with a great service in cleaning your house if you can not do this hard work and effort شركة نقل عفش بالمدينة المنورة .
  شركة تنظيف بينبع Provide you with a distinctive service in all types of private cleaning Carpet carpet cleaning using the steam cleaning machine makes it clean and fully sterile.
  شركة نقل اثاث بينبع It is an ideal choice to carry out your home furniture without any effort or hardship. But if you want to do it yourself, arrange the clothing bags for your family so that you can remove the tires and wooden rooms easily. Transportation. Many things you can do .
  شركة تنظيف منازل بمكة It is the best choice for you to clean the perfect parts of your home - Carpet cleaning and carpeting the best types of steam cleaning machines or sent to Cleaning and cleaning of beds and boards and putting mattresses on them to prevent the accumulation of dust and stains on them You must use high quality detergents to ensure high quality cleaning of all the items and parts of your home You need a daily cleaning of the kitchen and bathrooms to give a recovery and confidence in the cleanliness of the whole house شركة تنظيف خزانات بمكة Able to clean your home without bothering you or get tired at great cheap prices.
  Visit our website
  https://www.allsaad.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. شركة تنظيف بالمدينة المنورة Is one of the best companies currently located in Al Madinah Al Munawwarah, Saudi Arabia. Since the company started its activities more than twenty years ago, it has endeavored to develop all its services and made sure to provide the best service at the highest level of quality in cleaning and disinfection at the lowest prices possible. The company believes that the company's employment is a mirror that reflects the efficiency of the company that boasts of it. The worker must be confident and credible to provide the customer with everything he can provide. JAL cleaning and sterilization found in شركة تنظيف منازل بالمدينة المنورة .
  شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة Providing customers with transportation services of furniture and furniture and storage of furniture using the latest methods and methods and modern techniques and trained workers and freight cars specially equipped to transport furniture and clothes to anywhere inside or outside Medina, customers often need a city to transfer furniture to move furniture from their offices or homes Or their companies to new places but are afraid of their loss of damage or loss, but our company guarantees its customers to complete the transfer process safely and safely without being exposed to any piece of fracture or loss as the company provides a service to lift and download furniture using a hydraulic winch The only available within شركة نقل عفش بالمدينة المنورة .
  شركة تنظيف بينبع The company's services include all kinds of services needed by customers such as house cleaning services, apartments, cleaning services for ground and upper water tanks, cleaning of palaces and cleaning services for hotels, residential complexes, mosques, parks, facilities and others. Types of Services The main governmental and private bodies cooperated with the cleaning company in Yanbu. Our company has provided them with the most complete image that has impressed them and increased their confidence in the skill and efficiency of our company and its employees. P safe and effective when providing various cleaning services such detergents, but inside there is no شركة تنظيف منازل بينبع .
  شركة نقل اثاث بينبع Is one of the largest furniture transport companies in the city of Yanbu, which is known for providing services at the highest level and the company always offers offers and discounts and wonderful offers on the cost of services and this is what surprises customers and make them always put them the only choice for them, we have a professional team of carpenters who oversee the distinguished operations Dismantling and installing furniture and repair and maintenance of any fractures, as the company has workers polishing furniture and wooden furniture with effective polishes to remove the dirt from the layers of paint and make the furniture bright shiny like new, after the completion of cleaning the workers of evil Of furniture with materials encapsulates the strength and durability to protect the furniture from the external shocks or natural factors such materials are available only from within شركة نقل عفش بينبع
  Visit our website
  https://fajr-sate3.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. The task of moving a catcher needs to rely on شركة نقل عفش بالمدينة المنورة It is specialized and has a long history in this field, helping it to carry out the task of transporting the baggage without causing any problems. Among the precautions taken by the company during transport of the luggage are the following: High-quality packaging materials to ensure that no problems are encountered during transport, the luggage is loaded into the car very carefully so as not to be subject to any problems during transportation. The luggage is re-connected to the place where it is transported and the packaging that is placed on the pallet is removed. During transportation. , All the transferred items are written to make sure that there is no defect in the piece, therefore you will ensure the transfer of the baggage without being exposed to any problems during transportation, شركة نقل اثاث بالمدينة المنورة .
  Is characterized by شركة تنظيف بالمدينة المنورة With the experience and efficiency in the task of cleaning, as it uses the best equipment and the latest in addition to many aspects that focus on them to ensure that the cleaning is done to the fullest, and the most important things that you find in the fast service company and nowhere else find the following: It depends on the best detergents that can eliminate stains and smears, follow a certain system in the cleaning task; for this reason it ensures that it reaches the best results, depends on the latest methods such as steam cleaning method which proved its efficiency in the cleaning work, During which to eliminate all germs and The bacteria that are present in the place and maintain the health of the present, possess the best specialized perfumes that you can only find شركة نظافة بالمدينة المنورة.
  that شركة تخزين اثاث بالمدينة المنورة It can store any quantity of furniture even if it is huge. This is because the company owns large warehouses divided into many sections. It packs and puts furniture in cars and is transported to the stores equipped with the highest level and has the latest means of monitoring. شركة تخزين عفش بالمدينة المنورة You will get satisfactory results without having to pay a lot of money in return
  Be aware شركة تنظيف بينبع Cleaning works require the latest equipment for cleaning and the best detergents. This is what it provides to its customers. Therefore, it ensures the results. The company can clean any place, Will t D have شركة نظافة بينبع Discounts and offers can not be found elsewhere
  The task of moving furniture from one place to another can not be done by anything, but it must rely on a specialized company such as شركة نقل اثاث بينبع ، As it will provide you with assurance that the furniture transfer works will be done well and will not be exposed any piece of the pieces to any problems during the transfer of furniture. In addition, it will carry out a comprehensive inspection of all parts before and before the transfer. The best packaging tools are used in this task. you only have to communicate with شركة نقل عفش بينبع .
  Visit our website
  https://www.zeenclean.com/
  خدمات تنظيف

  BeantwoordenVerwijderen