woensdag 3 februari 2021

Josie en haar 5 zintuigen van 't moment

Heyhey! Ik heb zin om nog eens te schrijven over allerlei dingen waar ik mee bezig ben de laatste tijd. Ik doe het volgens de 5 zintuigen: zien/kijken, horen/luisteren, smaken/proeven, ruiken en voelen. Here we go!

IK ZIE...

 • Op televisie volg ik momenteel eigenlijk niks. Ik ga niet verbitterd zagen "dat er geen hol op tv is" want er is uiteraard meer dan genoeg te zien en er zijn zeker veel goeie programma's bij. Maar gewoon niks dat mij 100% aanspreekt en waarvoor ik echt in mijn zetel ga zitten. Da's een kwestie van persoonlijke smaak hé. Ik keek wel al een tijdje uit naar het nieuwe seizoen van "Beau Séjour", dat zondagavond startte. "Blackout", de serie die daarvoor liep, vond ik maar niks (ik heb het 2 weken geprobeerd maar het lukte niet). "Beau Séjour" is alvast heel goed gestart en ik kijk al uit naar volgende week! Ik vind dat er bij de zondagavond toch een goed tv-programma hoort, hebben jullie dat ook?
 • Oh ja, er is eigenlijk wel 1 programma dat ik trouw volg op tv... "De Verhulstjes"! Het is mijn guilty pleasure, allez ja zeg maar gewoon pleasure zonder die guilty erbij want niks om mij voor te schamen vind ik. 't Is zalig ontspannend en ik vind Gertje & co best wel grappig. Incontinente honden sonderen, F.C. De Kampioenen hotelkamers uittesten en vollen bak kritiek geven, kaasfondue eten met ne kilo kaas de man plus nog wat vleeskes erbij... Die mensen maken wat mee hoor! Ik bekijk het altijd in bad, op mijn tablet. En ik kijk er elke week naar uit :)
 • Onlangs bekeek ik op Netflix "White Tiger", een Indiaas-Amerikaanse film die een soort parodie is op "Slumdog Millionaire". Ik vond 'm heel goed! Een sterk verhaal en ideaal ook om even weg te dromen over een verre reis naar het Oosten. Al verkies ik toch het Westen, maar momenteel zijn álle bestemmingen goed voor mij om even te ontsnappen uit de realiteit ;)
 • Qua series staat het bij mij momenteel op een laag pitje. De laatste weken lees ik namelijk vooral 's avonds, ik heb minder zin om een serie te volgen. Ik begon vorige maand aan het alom bejubelde "Bridgerton" en ik heb nog een paar afleveringen te gaan. Ik vind het heel leuk (The Duke mag wel ne keer mijn vaatwasmachine komen uitlegen zenne!!!!) maar blijkbaar toch niet leuk genoeg om het in één week uit te kijken ;) In december ben ik ook beginnen kijken naar de Noorse comedyserie "Hjem Til Jul". Tof, maar ik moet dus ook nog eens verder kijken. Ik kreeg "The Restaurant" als Netflix-tip van een vriendin, de beschrijving spreekt me wel aan. Dus daar ga ik me binnenkort ook eens aan wagen, als mijn goesting in series terug is :)
 • Aangezien lezen ook kijken is, maak ik van de gelegenheid gebruik om het nog eens over boeken te hebben. Momenteel lees ik "Mijn jaar van rust en kalmte" van de Amerikaanse schrijfster Ottessa Moshfegh. Ik pikte dat eens op in de podcast van "3 boeken". Ik zit net over de helft en ik vind het een goed boek, het is zwaar en grappig tegelijkertijd. Vaak moet ik lachen terwijl het eigenlijk best wel heavy is... Daarvoor las ik "Uit het leven van een hond", het boek waarmee Sander Kollaard in 2020 de Libris Literatuurprijs won. Niet slecht, maar ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik meer van mijn sokken zou geblazen worden. Ik ga in het vervolg gewoon niet te hoge verwachtingen meer koesteren, dan kan ik ook niet teleurgesteld zijn ;) Ik ben ook nog altijd bezig in "Untamed" van Glennon Doyle. Ik begon dit te lezen in november omdat iedereen er zo laaiend enthousiast over was. Het leest inderdaad supervlot maar ik heb er echt geen "wow" gevoel bij. Ik lees vooral veel herkenbare dingen en ik vind het soms ook wel een tikkeltje overdreven... Maar da's mijn eerlijke mening, dus schiet mij niet af als jij het wél een steengoed boek vindt hé. Ik kan niet wachten om te beginnen in "A Promised Land" van Barack Obama!!!!!! Hij staat hier al een tijdje te blinken in mijn boekenkast, naast zijn Michelleke :) Zo benieuwd naar!
 • Ik ging vorig weekend met Emil kijken naar de Lego-expo "Bricks in the city" in de Handelsbeurs in Antwerpen. Wij vonden het de max en ik kan het ten zeerste aanraden. Het gebouw op zich is gewoon ook prachtig. Je hebt nog tijd tot 28 februari, daarna is 't gedaan!

IK LUISTER...

 • Zoals ik al zei, lees ik de laatste tijd veel meer dan dat ik naar tv of series kijk. Ik lees vaak in bed maar ook wel veel in mijn zetel onder mijn dekentje. Want in mijn bed loop ik meer risico om rap in slaap te vallen, je kent dat wel hé ;) In de zetel zet ik dan wat rustige achtergrondmuziek op via Spotify. Momenteel luister ik veel naar Bear's Den (de goeie invloed/muzieksmaak van vriendin Kelly), Fleet Foxes en Gianni Marzo. Mooie en rustgevende muziek, ideaal voor tijdens het lezen want anders verlies ik snel mijn focus.
 • Ik luister ook (nog altijd) vaak naar "Imploding the mirage", het recentste album van mijn favoriete band The Killers. Hun muziek maakt mij altijd blij (frontman Brandon Flowers mag hier gerust ook eens de vaatwas komen legen hoor!) en doet mij wegdromen van een verre reis in West-Amerika... Ooit ga ik daar weer naartoe, samen met Emil, want ik heb er een stuk van mijn hart verloren sinds mijn road trip in 2008. En ik wil het daar gaan terugzoeken! Emil ziet dat volledig zitten natuurlijk maar hij weet dat we het pas gaan doen als hij 12 jaar is. Dan heb ik nog tijd om wat te sparen, want 't zal nodig zijn :)
 • Ik luister naar veel podcasts: in de auto, tijdens het wandelen, tijdens het koken. Op dit moment luister ik graag naar de BOOST! podcast. Zeer positief en interessant! Recent ontdekte ik ook de podcast van "Scheiden doet leiden". Op veel vlakken herkenbaar en ik haal er veel uit, en ja de titel is wel degelijk correct want het gaat niet over scheiden als in "lijden en afzien" (ook al het het uiteraard heel zwaar, daar ga ik niet over liegen) maar wel over "scheiden en daarna je leven weer volop in handen nemen". Ik luister ook graag naar Touché (tenzij ik de zondag kunnen luisteren heb op de radio) en "Wat is er mis met mij" van Maité Goossens. Een zwaar verhaal maar zeer mooi gebracht, Maité heeft gewoon ook een supermooie stem.
 • Een zinnetje dat ik hier de laatste tijd regelmatig hoor, meestal gevolgd door luid geschater: "De kat krabt de krollen van de trap." Ik heb dat aan Emil geleerd (we zaten onlangs naar het nieuws te kijken en het was met Bart Crols van de NMBS, dat deed mij aan "de krollen" denken, vandaar) en sindsdien heeft hij al vele vruchteloze pogingen ondernomen om het 10 keer foutloos na elkaar uit te spreken. Hilarisch! Onze kat krabt vooralsnog niet de krollen van de trap, alleen maar van de zetel... Véél makkelijker om 10 x na elkaar uit te spreken ;)

IK PROEF...

 • Dezer dagen staan er hier veel curry's op het menu. Voor mij is dat hét ideale winterse comfort food. Makkelijk te maken, vol vitamientjes en lekker verwarmend! Bovendien kan ik het invriezen, wat wel handig is als alleenstaande. Ik heb een paar vaste curryreceptjes (zoals dit van Claudia) maar ik improviseer ook vaak met groentjes die ik liggen heb (bv. pompoen, broccoli, champignons, spruitjes, bloemkool, boontjes, wortels...), kokosmelk, lekker veel kruiden, iets van eiwitten (bv. kikkererwten, linzen, rijst, quinoa, noten...) en soms een vleesvervanger zoals tofu. Ik hou niet van de winter maar curry's zijn toch wel een lichtpuntje in deze donkere en koude tijden. Want in de zomer ben ik minder snel geneigd om dat te eten, dan heb ik liever een maaltijd waar ik niet té warm van krijg ;)
 • Sinds ik werk met een weekmenu (daar schreef ik onlangs over) heb ik mijn kookboeken nog eens van onder 't stof gehaald. Ik maak nu veel lekkere dingen klaar uit "Ready, set, go!" en "One healthy family". Ook op de kookblogs van Karolien en Claudia vind ik veel easy (veggie) inspiratie, en een Sandra'tje gaat er altijd in! Soms vind ik het jammer dat ik geen mensen kan uitnodigen voor een etentje bij mij thuis, omdat ik al die lekkere dingen graag wil delen. Ik heb natuurlijk Emil wel, maar da's toch hetzelfde niet hé en in de weken dat hij er niet is, "profiteer" ik ervan om eens iets specialer te maken. Maar ik bekijk het positief: ik heb nu nog wat tijd om goed te oefenen zodat het extra lekker is tegen dat ik weer vollen bak mensen bij mij thuis mag ontvangen :)
 • Het pastagerechtje dat ik de laatste tijd het vaakst heb klaargemaakt want 1. meeeeegalekker 2. suuuuuuper easy en 3. ook nog eens gezond = deze heerlijke creamy vegan pasta met zoete aardappelsaus en champignonnekes
 • Current food addiction: pompoen! Zoals elk jaar in de herfst en winter eigenlijk :) Pompoen is echt iets waar ik mij bijna ziek in kan eten, ik vind dat zoooooo lekker! Ik maak er soep mee, verwerk het in stoofpotjes, rooster het in de oven voor in een slaatje... 't Is gewoon lekker bij alles! Ik heb het liefst butternut, die is heerlijk creamy. De dag dat het pompoenseizoen er weer op zit, ga ik een beetje janken.
 • Onlangs ontdekte ik de koekjes van Kookie Cat in de biowinkel. Ik moet eerlijk toegeven dat ik vooral bezweken ben voor de poes op de verpakking :) Maar de koekjes zijn (gelukkig) ook echt lekker! Er zijn verschillende soorten en ze zijn gemaakt van ingrediënten van plantaardige oorsprong. Mijn favorieten: Vanilla Choc Chips en Almond Chocolate. Ideaal als tussendoortje, bijvoorbeeld tijdens de zoveelste coronawandeling want ne mens krijgt honger van al dat stappen hé ;)

IK RUIK...

 • Niks (allez ja, weinig toch) dat zo lekker ruikt als versgewassen lakentjes! Sinds kort heb ik geurstokjes in mijn woonkamer staan die deze heerlijke geur verspreiden. Ik kocht ze bij de creatieve cat lady Gerhilde (zelfgemaakt!) voor een kerstcadeautje, maar ik heb dan toch besloten om ze zelf te houden. En ik heb mij dat nog geen seconde beklaagd: heel mijn living ruikt nu naar verse lakens, zelfs tot in de inkomhal! Ik heb ook nog een kaars met dezelfde geur (ook van bij Gerhilde) maar die ga ik nog een beetje "opsparen". 
 • Die vele curry's waarover ik het hierboven had, smaken niet alleen megalekker maar ruiken ook overheerlijk! Zo'n warme, hartige geur die heel mijn keuken vult...
 • Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik ruik de lente al een beetje! Misschien ben ik wat optimistisch, maar de dagen worden al langer en als ik 's morgens wakker word, hoor ik de vogeltjes soms al een beetje fluiten. Tenzij ik weer eens om 5u wakker ben, zoals vaak gebeurt de laatste tijd, want dan zijn zelfs die vogels nog niet uit hun nest ;) Ik weet dat het in februari nog zeer koud en winters kan zijn - toen Emil werd geboren op 13/2/2013 was het echt ijskoud en de weken daarna heeft het nog fel gesneeuwd. Maar ik mag toch al een beetje dromen van de lente hé, want dat is samen met de zomer mij favoriete seizoen. Good times are coming!!!!!!!

IK VOEL...

 • Eind vorig jaar bracht mijn mama een elektrisch deken mee voor mij uit den Action. Sindsdien heb ik er al elke nacht mee geslapen. Ik zet het aan een uurtje voor ik in bed kruip. Tegen dat ik dan mijn nest in rol, is het daar lekker warm. Een zalig gevoel! Ik zet het wel uit als ik gedaan heb met lezen, anders wort het wat te warm hoor. Soms zet ik het 's morgens nog eventjes aan wanneer ik wakker word. Het nadeel is dan wel dat ik moeilijk uit mijn bed geraak... Gelukkig is Muffin er steeds om mij tot de orde van de dag te janken omdat ze honger heeft :)
 • Ik voelde begin deze week een licht paniekaanvalleke opkomen omdat ik besefte dat Emil binnenkort verjaart en ik nog geen cadeau-idee had... De tijd gaat plots zo snel, het is precies nog maar net nieuwjaar geweest! Maar goed, intussen heb ik wel al een plan om hem mee te verrassen voor zijn 8ste verjaardag. Ik ga het hier nog niet verklappen, je weet nooit dat hij ergens meeleest want met hem weet je nooit ;) Sowieso gaan we (= mijn mama, zus, Emil & ik) ook op stap met de trein (met onze railpass) op 13/2, zoals we elke maand doen. Emil weet dat we iéts gaan doen, maar het blijft een verrassing tot het moment dat we op de trein zitten :) Normaal doen we een feest met de hele familie op zijn verjaardag, maar dat kan nu niet. Dus het is wel leuk dat we met ons viertjes iets leuks kunnen doen!

Voila zie, dat was het dan weer. Hoe gaat het nog met jullie, en jullie zintuigen? :)

Liefs, Josie xo

3 opmerkingen:

 1. Ik noteer heel veel leuke tips! Allez gij, ik heb Bridgerton verslonden (and proud of it). Als je mij volgt op Spotify kan je nog meer muziek ontdekken (de vraag is alleen of je dat wel wil want er zit soms iets raars tussen). Ik kijk al uit naar De Verhulstjes vanavond: zoals je zegt een pleasure die niet guilty is want we schamen ons daar niet voor! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die laatste foto! Optisch bedrog in het MAS

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke update :-) Ik lees tegenwoordig ook geweldig veel, vooral omdat ik enerzijds niet meteen iets kan vinden op tv dat me kan boeien en nu ik Bridgerton gezien heb laat zelfs Netflix me wat in de steek ;-) . Een aantal van die foodblogs kende ik trouwens nog niet, dus dankjewel voor de tips! En ook hier een fan van de Boost! podcast. Die is idd leerrijk en voor mij ook heel herkenbaar op sommige vlakken. X

  BeantwoordenVerwijderen